Publicerat: 2011-01-22 Klockan: 14:53:05

tbc-vaccin

vi är erbjudna att ge noah ett tbc-vaccin. ett vaccin för tuberkulos. jag hade fått tid till detta nu på torsdag men har avbokat det då det ej känns 100 att ge det.

dels ger det ett sår som oftast varar och bad är ej tillåtet under den tiden. vi ska både börja babysim och åka till teneriffa och vill inte riskera att noah ej får bada då. om det ej bildas ett sår så ska man ta om vaccinet för då har det ej verkat.

så om vi ens ska ta vaccinet så ska vi skjuta på det. men vaccinet ges till barn som har föräldrar som kommer ifrån ett land där tbc är utspritt. sadde är född i sverige.

fakta om tbc; http://sv.wikipedia.org/wiki/Tuberkulos

det är en allvarlig sjukdom - absolut. men löper noah större risk att smittas än något annat svenskt barn? den allmänna vaccineringen slutade år 1975. nu erbjuds barn till invandrare att ta detta vaccin kostnadsfritt. i asien har 80% av befolkningen positivt utslag i tuberkulintest. men låter alla som åker till ex. thailand vaccinera sina barn?

varför jag tvivlar på vaccinet är att det finns så många biverkningar.

som; http://www.dn.se/sthlm/specialister-avrader-fran-tbc-vaccinering


hittade denna text på nätet;

Jag som förordar vaccineringar kan inte annat än att hålla med dig. Inte alla vaccin är det meningsfullt att ge till alla. I sverige är TBC ovanligt och det finns ingen anledning till allmän vaccinering. I synnerhet inte med nuvarande vaccin. Men jag efterfrågar en mer nyanserad uppdelning om vad som är "riskgrupper". I många landsting vaccineras alla barn som har en utlandsfödd förälder (oavsett varifrån denne kommer och om riskerna i det landet är förhöjda), men inte nödvändigtvis barn till folk som arbetar inom vården. Vi vaccinerade vår äldsta eftersom jag då arbetade bland asylsökande, och vi blev ifrågasatta, trots att jag mötte folk som var smittade i mitt yrke. Vaccin ska vara till skydd och fördelarna måste vägas mot riskerna både för individen och för samhället.

och denna text med frågor till en läkare som arbetat med tbc sen 60-talet;

Fråga: Jag läste att vi har blivit av med tbc i Sverige bland annat för att vi inte är lika trångbodda som förut. Dagismiljön i dag är ju trångbodd! På mitt barns dagis är det 38 barn, trots att det är byggt för 27 barn.
Ökar risken för att barn blir smittade av varandra på trångbodda dagis? Borde inte politiker ta hänsyn till en medicinsk aspekt?
Elisabeth Jonback


Svar:
Våra dagis är dock inte så trånga som då man bodde förr och man har bättre luftväxling, och barnen är ute en hel del. Stora barngrupper ökar naturligtvis antalet barn omkring en eventuell smittsam personal. Det viktigaste måste dock vara att dagispersonal som hostar längre tid alltid kommer till lungröntgenundersökning så att de upptäckes innan de sprider smitta. Min uppfattning är att bedömningen av barngruppers storlek etc bör styras av mer väsentliga faktorer än just den trots allt mycket låga risken för spridning av tbc-smitta.
Olle Widström


Fråga:
Ska man vaccinera sina förskolebarn mot tbc? Jag antar att tbc kommer att öka mer och mer i sverige i och med mer invandring?
Anonym


Svar:
Jag tycker inte att man skall vaccinera sina förskolebarn så länge vi inte har ett bättre vaccin än vi har idag - om inte tbc-situationen ändras radikalt. Jag tror inte att tuberkulosen kommer att öka trots invandringen. Man arbetar med att anpassa rutinerna för tuberkulos-bekämpning efter den successivt ändrade situationen. Jag är övertygad att man kommer att lyckas. Skulle du vaccinera dina barn får de ändå inget fullständigt skydd och det är i sådana fall oklart hur långvarigt skyddet är. Tuberkulosen ökar ju för närvarande i länder med omfattande vaccinationsprogram men där man inte förmår att i tid hitta de smittsamma fallen vilket vi med ganska få undantag lyckats med i Sverige.
Olle Widström

som ni märker är jag osäker på vad som är rätt. men frågan är egentligen om noah löper större risk än någon annan att smittas? är det några som läser bloggen som har vaccinerat era barn? av vilken anledning och fick barnen några biverkningar?


Kommentarer
Postat av: Milla

Jag och alla mina syskon utan tvillingarna har fått tbc vaccinet eftersom mamma är från Polen och så vi faktiskt har åkt dit. När jag gick barn och fritid fick vi alla vaccin på tbc då vi skulle vara i barngrupper, men mitt vaccin fungerade fortfarande så jag behövde inte ta. Jag vet inte om jag skulle ta det till Matilda idag om vi fick frågan utan jag tycker att det är viktigare att fundera på om ni kommer åka mycket till Iran och om det skulle avgöra det. Men jag skulle nog inte ta det till Matilda. Puss

2011-01-22 @ 15:26:18
Postat av: Samuel

Anledningen är säkert att Sadde har utländskt påbrå. Har ni mycket kontakt med folk som vistas mycket i länder där tbc fortfarande är utspritt bör ni väl vaccinera, annars inte?

2011-01-22 @ 16:57:11
Postat av: Josefine

ja det är anledningen. men han är född i sverige och vi umgås i stort sett aldrig med ngn som ff bor i iran eller liknande.. tror det lutar åt ett annars inte.

2011-01-22 @ 18:42:57
URL: http://josephines.blogg.se/
Postat av: Anna E

Oj vilket dilemma! Tycker nog inte att ni ska behöva ta den som det låter...

Skoj med resa till teneriffa! När ska ni dit o vart där? Kram

2011-01-22 @ 23:48:30
URL: http://mrsannaeriksson.blogspot.com
Postat av: Jenny Strömgren

Alla som går undersköterska ska ta tbc vaccinet då man ofta kommer i kontakt med älre som har tbc..Kan säga att jag har bara på sista året träffat 3 st som haft tbc varav 2 av om fått av sin äldre anhörig..

jag hade ej tvekat men det är ju jag. Alla gör som dom själv vill.

Kram

2011-01-23 @ 07:11:06
URL: http://fjallblomman.bloggplatsen.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0