inför läkarbesök
inför varje läkarbesök gäller det att vara påläst. för att kunna ställa relevanta frågor. så nu pågår sökandet om information om ductus samt skoliosoperationer för fullt. vi kommer ha två läkarnesök i början av mars angående detta.
jag fann denna sida. länken finns längst ner på sidan. tydligen ser man lite olika på skoliosoperationer runt om i sverige. såhär ser man på det i linköping där både noah och albin ska opereras under året.
men det går att läsa om sverige att de helst väntar till barnet når puberteten men att vid 40-45 graders lutning och om barnet har mycket beräknad tillväxt kvar måste man operera. så då är det verkligen dags för noah...
blir dock livrädd när jag läser. just nu innehåller min frågelista 12 frågor till läkaren.
den kommer växa.......
Ortopedkliniken, Universitetssjukhuset Linköping
På Universitetssjukhuset i Linköping, har man en riksspecialité, man behandlar paralytisk (neurologisk) skolios. Det innebär alltså att de behandlar patienter från Norrbotten i norr till Skåne i söder. De opererar ungefär 80 patienter med ryggdeformitet per år, av dessa är 60% under 16 år.
De yngsta patienterna som opereras är barn med ryggmärgsbråck, de kan vara yngre än 24 timmar. På sjukhuset anser man att en patient som är 9 år har mycket tillväxt kvar, därför bör patienten utsättas för både främre och bakre ryggkirurgi vid operation. Är patienten inne i puberteten kan man nöja sig med bakre kirurgi.
Beslut om operation på dessa patienter brukar ske då skoliosvinkeln passerar 40 grader och barnet har relativt mycket tillväxt kvar. Vid Universitetssjukhuset i Linköping anses skälen och argumenten för korsettering respektive operation vara som följer: Korsettbehandling används i huvudsak på patienter med mycket tillväxt kvar, detta då en operation slår ut tillväxten inom det opererade området. Det blir så gott som uteslutande operationsfall, räknat på alla patienter som behandlas under ett år. De enda patienter som korsetteras är de extremt små barnen med stora skolioser så kallade infantila eller juvenila idiopatiska skolioser. De korsettbehandlas för att man skall kunna skjuta på operationen till en, för patientens tillväxt, lämplig tidpunkt.
Då en behandling skall sättas in går man igenom i detalj vad behandlingen innebär, med möjligheter till frågor för både barn och föräldrar. Ofta kan det även vara bra för familjen att behandlingen inte bestäms direkt, utan de får åka hem och fundera över information, för att sedan återkomma.
De senaste 10-20 åren har kunskaperna om sjukdom och behandling ökat väsentligt för alla personalkategorier på sjukhuset. Informationen till patienten har ökat. En patient som blir inlagd för operation får ingående information av avdelningssköterska, sjukgymnast, arbetsterapeut, kirurg samt narkosläkare.
Riskerna med operation varierar mellan de olika skoliosgrupperna. Den allvarligaste komplikationsrisken är förlamning. Vid varje operation där man ändrar på kotpelarens anatomi väcker man patienten med öppet sår och kontrollerar att någon neurologisk skada inte uppstått. Patienten är själv informerad om detta, men har inget minne av att de blivit väckta. Patienter med låg kroppsvikt, mindre än 20 kg, löper en ökad risk för alla typer av komplikationer. Barn med en neurologisk sjukdom och kraftig andningspåverkan löper en ökad risk för lungkomplikationer. Barn med dålig hud efter tidigare ryggoperationer, särskilt barn med ryggmärgsbråck, löper en betydligt ökad risk för infektioner.
En patient med vanlig idiopatisk skolios sjukhusvårdas i Linköping ungefär 12 dagar efter operationen. Patienten klarar av att gå i skolan 4 veckor efter operation. Patienten deltar inte i skolgymnastiken på ett halvår. Första kontrollen för en opererad patient är sex veckor efter operationen, detta sker på hemorten. Dessutom kontrolleras patienten vid återbesök med röntgen ett halvår, 1 år samt 2 år efter operation. Ser allt bra ut också vid kontrollen efter 2 år ses patienten som färdigbehandlad.
Forskningen på sjukhuset gäller främst barn med paralytiska ryggdeformiteter. På detta pågår två doktorsavhandlingar. En gällande hur deformiteten och operationen påverkar aktivitet och funktion hos barnen, samt en studie ur mer ortopedisk synpunkt, där man tittar på komplikationer, hur andningsfunktionen påverkas osv.
Stig Aaro Docent, överläkare Ortopedkliniken 2004-04-01
källa;
http://hem.passagen.se/anna_the_bob/specialistkliniker.html
på den sidan finns massvis med information om skoliosoperationer.
är det någon av er läsare som känner någon liten 1-åring eller ännu mindre som fått genomgå denna operation?
skulle i så fall vilja komma i kontakt med det barnets föräldrar!
När man läser komplikationerna så blir man ju alltid rädd. Jag ska hålla alla tummar och tår för att operationen ska gå bra! Förstår att det måste kännas tungt! KRAM <3
tack pb! och ja det stämmer. man blir alltid rädd när man läser om komplikationer. får se vad läkarna säger på mötet den 3 mars! kram
Känns ju som att ni borde prata ordentligt med läkaren om den där korsettbehandlingen då komplikationerna är så mycket större när han är liten. Det jag tyckte lät väldigt positivt är den korta läkningstiden. Men jag kan ju förstå ännu mer att detta var något som du ville lägga på framtiden.
Puss