Publicerat: 2010-10-16 Klockan: 14:29:10

svensk film

den man älskar, 2007. regi åke sandgren.

obehag. provocerande. ja de två orden skulle egentligen räcka. men filmen är mer än provocerande och obehaglig. den är fin. fin och lågmäld. den skapar förståelse för hur en misshandlad kvinna/man kan välja att se kärleken i den som misshandlat henne/honom. se den. den berör.

betyg 4 av 5.




irene huss - den krossade tanghästen, 2008. regi martin asphaug.

irene huss är irene huss. en film som är skön att sätta på när man inte orkar tänka ett dugg. för att vara en sådan film så var just den krossande tanghästen helt okej! till och med lite småspännande!

betyg 3 av 5.



lilja 4-ever, 2002. regi lukas moodysson.

en enkel biljett till helvetet........

egentligen räcker det att skriva just den raden. filmen handlar om lilja som kommer från estland. där hänger hon med hennes enda sanna vän och fördriver tiden och drömmer om ett bättre liv. det livet skulle bli i sverige.

jag är deprimerad under filmens första del för att det är så dystert och utan framtidstro. i filmens andra del mår jag fysiskt illa. det är så vidrigt. att få se trafficking på nära håll. som jag brukar säga. vidrigt men nyttigt. något som många väljer att blunda för just för att det är så vidrigt. men som filmen visar; det kan vara din granne.

betyg 4,5 av 5.



Kommentarer
Postat av: Noni

I år är det 10 år sedan som den riktiga Lilja, rymde från sina "kidnappare/hallickar". Hon hette Dangoule och Janne Josefsson har gjort en dokumentär om henne som heter Lilja 4 Real, vet ej var man får tag på den (kanske svt play?), men den är väl värd att se. I sammanhanget vill jag även rekommendera en bok som heter Såld. Jag köpte den på pocket på Lagerhaus i våras och kunde inte lägga den ifrån mig förrän den var utläst. Det kan som sagt vara vilken snubbe som utnyttjar de här tjejerna och i lägenheten bredvid kanske ett gäng flickor hålls inlåsta. Dagens sanning. Dagens Sverige.

2010-10-17 @ 22:01:04
URL: http://sniffthis.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0